Buteljering med BeerGun

Buteljering från fat med BeerGun har orättvist dåligt rykte, det upplevs problem med tokskummande öl vid flaskfyllningen och påföljande dålig kolsyra i flaskorna. Men, om man håller sig till några få regler funkar det fantastisk bra med nästan obefintligt skum.

Arbetsflödet blir bra med skumpaflaska som hölster, en bytta med lagom många flaskor, kaspyler i Starsan och kapsylerare. Allt på samma bordsskiva.

Två faktorer är helt avgörande för att det skall funka:

  • Iskall öl
  • Någorlunda lågt drivtryck

Följande tillvägagångssätt har visat sig fungera klockrent i mitt lilla garagebryggeri:

  1. Kvällen innan buteljering ställs fatet i jäskylen, termostaten ställs in på -1C.
  2. Flaskor starsannas (låt dem hänga kvar på trädet i rumstemperatur, flaskorna behöver inte läggas i frysen)
  3. BeerGun monteras ihop med 4 meter sytråd (inte med vanlig slang som i bilden ovan, jag har blivit klokare) och gasanslutning (använd gärna gaskoppling med backventil)
  4. Ta fram en balja som rymmer en lagom mängd flaskor, i mitt fall 16-17 flaskor
  5. Ta fram en gammal skumpaflaska och fyll den med StarSan (detta blir hölstret till BeerGun när den inte används)
  6. Ta fram ett stort glas eller liknande (funkar som spottkopp dit oönskad vätska från BeerGun hamnar)
  7. Ta fram ett litermått som fylls med StarSan och kapsyler
  8. Ta fram din kapsylerare
  9. Gör fatet trycklöst
  10. Om du misstänker att fatet innehåller bös, kan det vara idé att skruva av och inspektera ölventilen. Om ölventilen sätts igen av sediment eller annat skit kommer ölet att börja skumma direkt från ventilen, ingen rolig historia.
  11. Ta inte ut fatet från kylen, låt det stå kvar därinne. Koppla in gasanslutning och ölkoppling från BeerGun på fatet och låt de bägge slangarna gå ut genom en glipa i kylskåpsdörren, försök hålla dörren så stängd som möjligt med någon slags dörrstopp.
  12. Ställ in regulatorn på ~0,8 bar (med den långa sytråden kan du ha ett hyggligt tryck i fatet och samtidigt få ett ordentligt tryckfall fram till BeerGun)
  13. Kör ner BeerGun i spottkoppen och öppna ölkranen, låt det rinna av sediment eller StarSan tills det ser ut som sån öl du vill dricka
  14. Stoppa ner BeerGun i hölstret och låt den saneras en stund, testa kolsyretrycket i BeerGun samtidigt
  15. Ladda baljan med flaskor från trädet
  16. Nu kan du börja fylla flaskorna, först ett kort pust med CO2 i botten av flaskan, sedan fyller du upp med öl (när ölnivån stiger i flaskan bör du inte ha högre skumkrona än några millimetrar, kronan blir såklart högre när nivån når flaskhalsen). Fortsätt fylla tills att vätskenivån når flaskans topp. Fyll sedan upp de övriga flaskorna i baljan.
  17. Kapsylera flaskorna i baljan direkt, jag inbillar mig att ju längre tiden går efter flaskfyllning utan kapsyl, desto större är risken för dålig kolsyra.
  18. Starta om processen med en ny laddning flaskor från trädet och håll på så tills fatet kickar
  19. De nyfyllda och kapsylerade flaskorna är kladdiga av ölskum som runnit över vid påfyllningen, skölj av dem med kranvatten i baljan

Efterarbete:

  • Etikettering
  • Rengöring av fatet
  • Rengöring av BeerGun och ölslang
Anslutningar, Beergun
En skumpaflaska med Starsan blir ett utmärkt hölster för BeerGun när den inte skall användas. Tyngden på flaskan gör att BG inte tippar anordningen
0,2-0,4 bar är lagom drivtryck vid flaskning med BeerGun
Genom att hålla ölfatet på strax under noll grader slipper man skumning vid flaskfyllning med BeerGun