Granola

Nyrostad granola på bakplåten

Våta delar:

  • 2 dl vatten
  • 1 dl vegetabilisk olja
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl mörkt socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 msk honung

Torra delar:

  • 8 dl havregryn
  • 2 dl kruskakli
  • 2 dl pumpafrön/solroskärnor
  • 1 dl linfrön
  • 2 dl grovhackade nötter

Verktyg:

  • Bunke på minst 3 liter, helst 4 liter
  • 2 bakplåtspapper
  • 2 dl-mått
  • 1 tsk-mått
  • degkrokar
  • 2 matskedar
  • 1 kastrull
  • 2 ugnsplåtar
  • något att hacka nötter med
  • burkar att förvara färdig granola i, drygt 3 liter totalt
  1. Tänd ugnen, sätt den på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen, men låt den inte koka upp.
  3. Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke.
  4. Häll den våta blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt (kör med elvispens degkrokar) och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.
  5. Rosta i ugnen cirka 30 minuter. Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.
  6. Ta ut plåtarna och låt svalna. Häll på torkad frukt, rör om och förvara i lufttäta burkar.

Basrecept