Slow Cooker Chili

Utifrån ett amerikanskt grundrecept, är denna smarriga chili här anpassad efter svenska förhållanden och ingredienser. Den fungerar alldeles utmärkt att frysa ner i små portionsburkar, för att sedan tinas upp i mikron på några minuter. Häll gärna över lite riven cheddarost som smälter i den varma chilin.

Du behöver:

  • 1 kg nötfärs
  • 1 burk kidneybönor, avrunna och sköljda
  • 2 burkar hela tomater, grovtärnade
  • 2 burkar passerade tomater
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, hackad
  • 1 dl jalapenos
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk koriander, malen
  • 1 msk kummin, malen
  • 1 msk paprikapulver
  • 2,5 msk chilipulver
  • 2 tsk ögonkakao
  • 1 tsk brunt socker, typ muscovado

Ber om ursäkt för att bilden med ingredienserna nedan har ett generalfel, kokosflingorna hör inte hemma i receptet, det skall vara ögonkakao istället, totalt hjärnsläpp, vad skall man säga…?

Gör så här:

  1. Bryn köttfärsen på ganska hög värme, inget fel om färsen är lite klumpig och med rejäl stekyta.
  2. Lägg färs och alla andra ingredienser, utom kidneybönorna, i slow cookern.
  3. Peppra och salta.
  4. Kör på låg temperatur i 6 timmar.
  5. Lägg i kidneybönorna och kör ytterligare tio minuter på hög temperatur.
  6. Klart!