Surdegsbröd på råg

Kronjäst surdegsbröd

Receptet finns på baksidan av Kronjäst påsar med färdig surdeg.

Du behöver:

  • 150 g surdeg, det funkar med det dubbla också
  • ½ paket färsk jäst
  • 500 g vatten
  • 570 g vetemjöl special
  • 210 g grovt rågmjöl
  • 15 g salt
  • Matolja att smörja med

Gör så här:

  1. Rör ut jästen med lite av vattnet
  2. Tillsätt alla övriga ingredienser utom saltet
  3. Kör i tio minuter i maskin
  4. Tillsätt saltet
  5. Kör några minuter till
  6. Lyft över i en inoljad bunke och täck med plast
  7. Jäs i en timme
  8. Vik in sidorna mot mitten
  9. Ställ in en sten i ugnen och sätt den på varmluft 220C
  10. Jäs en timme till
  11. Kläd två aluminiumformar med silikonduk
  12. Vält över degen i de två formarna
  13. Sätt på medel ånga i ugnen
  14. Grädda formarna i ca 35 minuter eller tills innertemperaturen är 97C.
  15. Slå ut bröden på ett galler, täck med handduk och låt dem svalna