B110 – Suringen U590

Burviks runsten U590 pryder denna suring

Det var en lång process att göra denna suring tillgänglig, den bryggdes och surades ner redan i april 2021, men blev buteljerad först nu i augusti.

Det är en variant på Berliner Weisse med en del aromhumle i form av Citra och Hüll Melon. Surningen genomfördes med Kettle Souring och den aktuella bakterien är mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum 299v, här i formen av tio tabletter Probi Mage.

Syran och den något lägre alkoholhalten 4,5% ABV gör att den kan drickas som en kall törstsläckare en varm dag. Komplettera gärna med en skvätt koncentrerad saft eller lite citrusfrukter i glaset för en ännu fräschare upplevelse.

Den bryggs genom att mäska in en mix av vetemalt och pilsnermalt som vanligt och koka denna vört i tio minuter. Sänk därefter temperaturen till 40C och justera pH till 4,7 med extra mjölksyra. Nu har vörten lämplig miljö för bakterierna och Probimagetabletterna kan läggas i den ljumma vörten. Täck Braumeistern med Gladpack och ett lock ovanpå denna. Nu sätter man bryggverket på 40C och låter sedan vörten vara i fred tills pH sjunkit till 3,4 (bör vara klart inom 48 timmar). Bakterierna har nu gjort sitt jobb och måste dödas av, detta sker genom att den sura vörten kokas i en timme, varefter man kyler ner, för över till jäskärl och tillsätter vanlig öljäst för att göra öl av den sura vörten. Precis som vanligt.

U590 är Burviks egen runsten, den är uppställd intill åkern mellan två kullar bakom pumpstationen vid Burviks västra infart. Runstenen är enligt Wikipedia skapad kring åren 1050-1080 på vikingatiden. Ornamentiken består av en profilerad runorm i Urnesstil som löper utmed stens ytterkant och inom slingan syns ett fyrfotadjur och en fågel. Den från runor translittererade och översatta inskriften lyder enligt nedan:

Ragnbjörn lät resa stenen efter sin son Vighjälms själ och Fullunge får friheten (?) att ärva (?). Östen

Runstenen är dokumenterad på fler ställen än Wikipedia, här kommer några axplock: Runinskrifter.net, Kulturbilder, Upplandsmuseets runstensinventering och Sveriges runkarta.

Publicerat den
Kategoriserat som Batch

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *