Tagga med Foobar

Din nyköpta ljudbok eller CD är rippad och klar, men taggarna är inte som du vill ha dem. Foobar 2000 fixar detta. Fall 1 Du vill ha en ljudbok i bilen, boken består av flera hundra filer, så filerna skall numreras med tre siffror för att sorteringen i spelaren inte skall knasa. Du vill dessutom… Fortsätt läsa Tagga med Foobar

Granola

Nyrostad granola på bakplåten

Våta delar: 2 dl vatten 1 dl vegetabilisk olja 1 dl mörk sirap 1 dl mörkt socker 1 tsk vaniljsocker 2 tsk kanel 2 tsk kardemumma 1 msk honung Torra delar: 8 dl havregryn 2 dl kruskakli 2 dl pumpafrön/solroskärnor 1 dl linfrön 2 dl grovhackade nötter Verktyg: Bunke på minst 3 liter, helst 4… Fortsätt läsa Granola

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning

Surdegsbröd på råg

Receptet finns på baksidan av Kronjäst påsar med färdig surdeg. Du behöver: 150 g surdeg, det funkar med det dubbla också ½ paket färsk jäst 500 g vatten 570 g vetemjöl special 210 g grovt rågmjöl 15 g salt Matolja att smörja med Gör så här: Rör ut jästen med lite av vattnet Tillsätt alla… Fortsätt läsa Surdegsbröd på råg

Publicerat den
Kategoriserat som Bakning

Kalles gräddsås

Smält en köttbuljongtärning i 5 dl grädde, klicka i vinbärsgelé och en skvätt soya. Red med Maizena och koka 10 minuter. Klart!

Publicerat den
Kategoriserat som Sås

Nicans tonfiskröra

Du behöver: En burk tonfisk i olja ½ rödlök, hackad ½ röd paprika, hackad ½ dl kapris En skvätt rödvinsvinäger Gör så här: Blanda allt. Ät!

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning

Bigabröd med vit surdeg

Här skall vi göra bigabröd på Vetemjöl Special och vit surdeg. Den är utmärkt att frysa, väl upptinad blir den bra att äta som den är eller att rosta. Receptet är avpassat för att en normal köksmaskin med fem liters kapacitet skall klara av det. Först kommer här en förenklad snabbvariant på receptet, därefter följer… Fortsätt läsa Bigabröd med vit surdeg

Publicerat den
Kategoriserat som Bakning

Bondbröd

Du behöver: 750 ml vatten 1 kg vetemjöl special 1 msk grovsalt 1 pkt torrjäst eller färsk jäst Gör så här: Fyll en bringare varmt kranvatten med termometer, 45 grader varmt för torrjäst, 37 grader varmt för färsk. Häll alla ingredienserna i degblandarens bytta. Kör på lägsta hastighet i 20 minuter. Täck över byttan med… Fortsätt läsa Bondbröd

Publicerat den
Kategoriserat som Bakning

Sottern 14k – Ny favvorunda med TRIMP-analys

Den nyfunna turen runt Sottern har blivit lite av en favvo. Som synes nedan gick det att hålla puls och tempo under kontroll större delen av turen. Mest spännande just nu är att försöka förstå den nya pluggen till SportTracks med utökad TRIMP-analys, torde vara en utökad motsvarighet till Suuntos Training Effect. Men på något… Fortsätt läsa Sottern 14k – Ny favvorunda med TRIMP-analys

Publicerat den
Kategoriserat som Burvik Märkt

Svanen på elvan

Svan på flykt söderut

Här stod jag på den nyligen gallrade kullen bakom tvåans backtee på Burviks GK, när plötsligt en svan sveper förbi mig. Till min egen förvåning lyckades jag få upp kameran och ta en bild innan ögonblicket var förbi. Så, nog kan man använda en Nikon D7000 för snapshots också.

Publicerat den
Kategoriserat som Burvik

Torpet Risslan – Försvunnet

Närdinghundra härad, östra delen, 1904

På kommunens kartor finns ett litet kryss i skogen i Burviks nordvästra hörn, ett litet kryss som indikerar lämningar från äldre bebyggelse. En titt i 1895 års kartor för Laga skifte visar att bakom krysset döljer sig torpet Risslan. Kartorna visar också att det faktiskt rör sig om fyra byggnader. Resterna från dessa byggnader måste… Fortsätt läsa Torpet Risslan – Försvunnet

Publicerat den
Kategoriserat som Burvik