Välkommen till Thuborgs bryggerisida!

Här finns anteckningar från bryggningar och annat vid Pine Road Brewery.

TiltPi

Att iordningsställa en TiltPi är en enkel och rättfram process. Inled med att följa instruktionerna hos Tilt Hydrometer. Komplettera med att skapa en tom fil i boot-volymen med filnamnet ”SSH”, logga in i denna med pi/tilt. Den här processen utgår från en färdig skivavbildning, skulle du vilja bygga din TiltPi från grunden, så finns det även en guide för detta.

När väl TiltPi-servern är igång, kan du ställa in in den i sitt webbgränssnitt på http://192.168.1.xxx:1880/ui. Gå till systemsidan och ändra till Celsius och Europe/Stockholm, tryck sedan Restart för att den nya tidsinställningen skall lagras i din TiltPi. När sedan TiltPi är omstartad kan det vara en idé att uppdatera hela Busterinstallationen med sudo apt update && sudo apt upgrade -y.

Koppla sedan TiltPi till ditt Brewfather-konto enligt instruktionerna hos Brewfather.

Senast uppdaterad 2021-06-28

Jäskärl till fat

Överföring av vätska från jäskärl till fat.

Förbered ett syrefritt fat:

  1. Fyll fatet med StarSan.
  2. På med lock.
  3. Anslut gas.
  4. Anslut vätska-till-vätska-slang där andra ändan går till ett tomt fat utan lock.
  5. Tryck på gas så att första fatet töms på vätska och fylls med gas.

Flytta öl från jäskärl till fat:

  1. Ställ fatet på en våg, koppla in spundventil (helt stängd) och lägg vätskeslangen på fatet.
  2. Tarera vågen.
  3. Anslut gas till jäskärl (1 bar).
  4. Anslut vätskeslangen till jäskärlet.
  5. Överväg att tappa ut de första decilitrarna av ölet.
  6. Koppla in vätskeslangen till fatet.
  7. Övervaka vågen, notera när fatvikten slutar öka, då är det dags att börja öppna spundventilen så pass mycket att fatvikten börjar öka igen.
  8. Ryck vätskekopplingen är fatvikten nått 17,4 kg.
Inkoppling på fat med spundventilen satt till valt öppningstryck.
Inkoppling på jäskärlet.
Drivtryck på CO2-flaskan, vilken matar jäskärlet.
2024-04-08

Rengöra ölslangar

Arrangemang med slangar, pump och hink med rengöringsmedel.

Metod för att rengöra ölslangar:

  1. Montera små kopplingar på pumpen.
  2. Koppla bägge slangarna.
  3. Prima pumpen via petflaska och fatkoppling.
  4. Blanda rengöringsmedel i hink.
  5. Sätt hinken på hög punkt.
  6. Stick ner sugslangen till botten av hinken, nyp fast med klämma.
  7. Nyp fast tryckslangen i hinken.
  8. Starta pumpen.
  9. När slangarna verkar rena och fina så placeras tryckslangen i avloppet, när hinken börjas tömmas på PBW så ersätts detta med kranvatten för att skölja systemet.
2024-04-06

Mäskeffektivitet

Inmäskning direkt efter start, mängder med stärkelse i bryggvattnet

Jag har producerat vört med Braumeister sedan februari 2016, till dags datum 117 gånger. Under hela denna tiden har jag lidit av usel mäskeffektivitet.

Den har ofta legat i storleksordningen 60-65 %, vilket för de flesta hembryggare inte är något problem, även om det trist när det händer, behövs högre vörtstyrka är det bara att öka maltmängden eller minska vattenvolymen. Med BM är detta inte så lätt då maximal maltmängd ligger på ca 6 kg för en BM20 och då är maltbädden helt packad initialt, vilket redan där sänker effektiviteten, minimal vattenmängd är också begränsad på grund av behovet att alltid hålla elementet vattentäckt.

Jag har provat att fukta malten, att krossa den i olika grovlekar, tillsatt risskal, använda LOB-kitet och mäska in i små portioner, inget har funkat särskilt bra. Enda sättet att öka styrkan har varit att tillsätta enkla sockerarter och spraymalt i koket eller att dubbelmäska.

Men, nu har jag äntligen fått upp effektiviteten i respektabla nivån 78-83 %! Detta genom att låtsas att jag kör BIAB och bryta mäskningen, lyfta på topplattan, manuellt röra om i maltbädden, skruva på plattan och återstarta programmet där det bröts. De här omrörningarna görs ganska ofta, kanske var femtonde minut eller så. Den sista halvtimmen av inmäskningen bör dock ske ostört, så att de flesta partiklar fastnar i maltbädden och vörten kan bli någorlunda klar. I det aktuella fallet bestod maltbädden av 4,5 kg pilsnermalt krossad i 1,2 mm, 1 kg flaked majs och 200 g risskal.

2021-06-27

Vörtfontäner

LOB-kit med original låsbalk

Vörtmaskinen Speidel Braumeister har några få brister, till exempel en snävt satt övre gräns på hur mycket malt man kan använda, vilket leder till svårigheter att framställa hög vörtstyrka.

En annan begränsning är motsatsen, dvs svårigheter att framställa vört med låg vörtstyrka.

Det sistnämnda kommer sig av att när maltmängden blir tillräckligt liten, så blir bädden den bildar vid inmäskning så tunn, att vätskeflödet från pumpen kan tränga genom bädden på så sätt att kanaler bildas i malten. Med kanaler i maltbädden kommer den pumpade vörten att skjuta upp mot den övre filterplattan utan dämpning och bilda små fontäner som sprutar upp mot locket.

Det är ett välkänt fenomen och många menar att det inte enbart beror på liten maltmängd, utan att det är i kombination med för fint krossad malt som kanaler uppstår.

Förutom obekvämligheterna med fontäner av sötvört som sprutar upp ur bryggverket när man lyfter på locket, så innebär kanalerna att vätskan bara flyter igenom vissa delar av maltbädden och att mäskeffektiviteten troligen sjunker.

Ett exempel på maltbädd med vörtfontäner i BM20:

  • 3,5 kg malt
  • pH 5,2
  • 1,2 mm krossgrad med MM3
  • start inmäskning vid 40C

För att undvika detta blir minsta maltmängd 4,5 kg och krossgraden 1,4 mm.

2021-07-29

Inverterat socker

Till engelska ales ingår ofta inverterat socker i receptet, det används på samma sätt som candisocker, det vill säga tillsätts sent i vörtkoket. Nedan följer ett enkelt recept på inverterat socker, som är baserat på artiklar från Sui Generis Brewing och American Homebrewers Association.

Du behöver:

  • 1 kg socker (gärna råsocker)
  • 2 gram citronsyra
  • 4 msk dextros
  • 5 dl vatten

Gör så här:

  1. Lös upp alla ingredienser i vattnet i en tjockbottnad kastrull.
  2. Sjud 30 minuter i en temperatur som är högre än 114C.
  3. Koka upp samma mängd vatten som du började med och häll försiktigt ned i sockerlagen.
  4. Låt sockerlagen svalna och häll över i glasburkar.
2021-08-15

Ölbryggarstegen

För att få bryggdagen att gå så smidigt som möjligt med din Braumeister och att dessutom inte glömma något följer här ett par steg att komma ihåg.

Dagarna före:

  • Gör i ordning din förkultur såvida du inte använder torrjäst
  • Ladda upp ditt recept till MySpeidel och för över till Braumeistern

Kvällen före:

  • Fyll Braumeistern med ditt inmäskningsvatten, oftast 25 liter.
  • Justera pH och tillsätt salter och Brewtan-B.
  • Kläd Braumeistern med Bryggolle och sätt på locket
  • Väg upp och krossa din maltnota. Maltkrossen skall ha en spaltbredd på 1,2 mm
  • Starta bryggprogrammet på Braumeistern, fast med ”Delayed start”. Sätt starttiden så att inmäskningstiden passar bra in på morgonen som kommer. Exempel: Anta uppvärmning med en grad per minut. Du har 25 liter vatten vid 20C och mäskar in vid 63C, vilket ger 43 minuters uppvärmningsstid. Om du vill starta inmäskningen kl 07.00, måste ”Delayed start” på BM vara satt till klockan 06.17.

Bryggdagen:

  1. Ta fram tre dricksglas för vörtprover, maltpipa, maltpipeverktygen, roder, stållinjal och maltskopa.
  2. Montera maltpipa och ladda maltnotan, rör om med rodret för att döda alla torra degklimpar. Starta inmäskningen.
  3. Vid inmäskningsavslut lyfts maltpipan upp på maltpipeverktyget.
  4. Ta bort maltpipans topplatta.
  5. Starta kokvärmning.
  6. Laka direkt i den upphängda maltpipan, vattentemperaturen spelar ingen roll, såvida den inte är för varm.
  7. Låt maltpipan stå kvar och droppa under hela kokvärmningen.
  8. Dumpa draven till rådjuren i skogen.
  9. Tappa av ett Pre-Boil-prov.
  10. Mät Pre-Boil Volume med stållinjalen.
  11. Diska maltpipa.
  12. Koka vörten.
  13. Mät Post-Boil Volume med stållinjalen och ta ett vörtprov.
  14. Ta fram pump, motströmskylare, vörtslangar, vattenslangar och två plasthinkar.
  15. Sanera ditt jäskärl.
  16. Ställ pumpen nedanför BM-kranen.
  17. Montera vörtslang på tappkranen till sugsidan på pumpen.
  18. Montera vörtslang från pumpens trycksida till kylaren.
  19. Montera vörtslang från kylarens andra sida (utgångssida) och häng slangen över kanten till Braumeistern.
  20. Montera vattenslang från vattenkran till kylarens utgångssida.
  21. Montera vattenslang från kylarens ingångssida till tom hink.
  22. Öppna BM-kranen så att pumpens huvud fylls med vätska.
  23. Recirkulera vörten, justera kallvattenflödet och stryp vörtflödet på pumpen så att vörtens utgångstemperatur är 20C eller den temperatur du önskar.
  24. Vid hop-stand kyls nu ner till 80C, kylvattnet stängs av, humle tillsätts, vänta några ögonblick för att pellets skall lösas upp, starta sedan pumpen, sätt på locket, vänta en halvtimme. Om humlekottar i nylonpåse använts så skall dessa tas ur nu, krama ur sötvörten i nylonpåsen med brygghandskar på, när det blir för varmt kyler man av händerna i StarSan-hinken. Öppna kylvattenkranen igen.
  25. Ta bort Bryggolle och lyft över vörtslangen från BM till jäskärlet och pumpa ur BM.
  26. Ta ett OG-prov.
  27. Spara den vört som blir kvar i botten av BM (2,5-3 liter, beroende på om BM tiltas vid urpumpningen) i ett sanerat kärl, täckt med metallfolie. Ställ denna i kylen ett dygn för separation vört/trub. Därefter kan vört tappas av i plastformar för infrysning som startervört.
  28. Syresätt sötvörten med akvariepump och diffusionssten i 20 minuter.
  29. Pitcha jäst. Om du brygger lager får du pitcha senare ifall du behöver kyla vörten ytterligare i kylskåp.
  30. Rengör bryggverkets sidor, botten och värmeelement med scotchbrite
  31. Värm till 50C med pumpen på, tillsätt några teskedar VWP och låt den stå så några timmar. Alternativt värm till 85C med pumpen på, tillsätt 20 gram natriumperkarbonat och kör i en timme
  32. Töm och diska humlepåsar
  33. Diska huvan med packning
  34. När bryggverket kört klart töms den genom silikonslangen
  35. Bryggverket spolas sedan ren med kranvatten, vänds upp och ner, koppla bort tappkran, ta isär pumpen och ta bort packning och impeller
  36. Torka bryggverkets utsida med handduk och ställ sedan undan på sin förvaringsplats, fortfarande med pump och tappkran isärtaget
Med fläkten en bit vid sidan om utloppet slipper man undertryck i grytan och rullande kok är säkrat. Det lilla öskaret är till för att samla upp kondens som rinner tillbaka genom ventilationsröret
2019-01-01

Bryggningsutrustning

Bryggning kan, om man vill, vara en riktigt maffig materialsport. Nedan följer utrustning som är i bruk i bryggeriet utifrån de olika kategorierna.

Förkultur

E-kolv 3000 ml (Bomex) och E-kolv 5000 ml (Simax)

Magnetomrörare INTLLAB Mixer 3000ml Lab och Magnetloppa till magnetomrörare, 27 mm

Thermapen 3

Mikroskop, Hemacytometerplatta, destillerat vatten, metylenblått, preparatglass, täckglas, provrör och pipetter (5 och 10 ml)

Bryggning

Monster Mill MM3 valsverk och Påmatningstratt till Monster Mill MM3 samt paketvågen MyWeigh Ultra75.

Braumeister bryggverk 20 l, Värmeisolering till Braumeister 20 l, Rostfri huva till Braumeister 20 l, Low Oxygen kit till Braumeister 20 l och Braumeister WiFi modul

Digital pH-mätare pH55, Refraktometer 32 °Brix / SG 1.120 och Anvil våg 2 kg. Dessutom behövs ett litermått och ett fyralitersmått.

Mäskroder i plast, 47 cm och Maltskopa i plast

Brygghandskar storlek 9 / M

Filterpåse nylon 20 x 38 cm med dragsnöre

Cervisia kylspiral, 9 m (Här tillkommer gardenakopplingar på kylarens bägge ändar samt gardenaslangar för transport av inkommande kylvatten och bortledning av uppvärmt vatten).

Silikonslang (12 x 16 mm) (Den här slangen används både till att flytta vört från bryggverk till jäshink och sedan till att flytta öl från jäshink till fat)

Några 15 liters hinkar från Jula behövs för hantering av krossad malt och uppblandad StarSan. Några vanliga 30 liters jäshinkar är bra till förvaring av okrossad basmalt.

Jäsning

Kit för syresättning

Speidel jästunna 30 l, Speidel jäsrör och propp 44/37 mm och Tappkran i plast till Speidel jästunna.

FerMonster 23 l (Onödigt dyr, vanlig jäshink är nästan mer praktisk), Silikonpropp 49/41 mm, m hål, Jäsrör, cylindriskt Duplex 0 (Vanligt jäsrör faktiskt mer praktiskt), Lock till FerMonster, O-ring till FerMonster och Tapp 13 mm.

Jäshink 30 l (Finns även hos ÖoB till lite lägre pris), LCD-termometer 0 – 30 °C (Att klistra på jäshinken), Jäsrör och Tapp 9/12 mm.

Termometer -10 – 110 °C (Mindre viktig).

Hydrometer -10 till +120 °Ö (Borde skaffa i plast, antingen härifrån eller här) och tillhörande Mätglas i plast 100 ml.

Pumphävert Auto-Siphon med PVC-slang (Mindre viktig med fatanläggning och BeerGun).

Kylskåp (hitta ett gammalt skrotat), Värmekabel och STC-1000+.

Blichmann Spunding Valve NPT för trycksatt jäsning i Corneliusfat, funkar alldeles förträffligt för batcher på 17 liter och mindre. Tappa av sötvört i fatet från din Braumeister, syresätt med akvariepump och syresten i tio minuter, pitcha din jäst, sätt på locket, trycksätt med CO2 till fem bar så att locket tätar, burpa av en del av trycket, skruva in spundventilen så att den inte öppnar alls, montera den på fatet (notera att manometern visar på högt tryck), öppna sedan spundventilen så till den grad att den börjar släppa ut CO2, sluta skruva när nålen nått det tryck du önskar (kanske 10-15 psi).

En enkel men mycket välfungerande tvättanläggning för fat och jäskärl består av en jäshink med uppskuret lock, en Dränkbar pump DP 402 samt en meter rör med ytterdiametern 18 mm. Locket skärs upp i mitten med ett hål precis så stort att halsen på jäskärlen går ner genom det. Från det uppskurna hålet i mitten skärs en skåra ut till hålet för jäsrör, vilket blir där pumpens sladd går ut. Röret trycks ner i pumpens utlopp, passar precis.

Fatanläggning

Startkit fatölsanläggning beg 18 l kulfat.

Komplettera med stor Kolsyretub, 5 kg, fylld.

Corneliusfat, beg, 18 liter (kulfattning) 4 st.

BeerGun flaskfyllare (Billigare hos Ölkompaniet).

John Guest plugg, 3/8″ (Denna hör hemma på T-kopplingen på gasledningen när BeerGun inte används).

John Guest 3/8″, T (Sätts på gasledningen för att ansluta BeerGun).

Gängad kulkoppling med backventil – 1/4″ MFL – gas.

Gängad kulkoppling – 1/4″ MFL – öl.

John Guest 3/8″ – 1/4″ FFL.

PE-slang 3/8″ (6,7 x 9,5 mm) neutral.

PET-adapter med kulkoppling för kolsyresättning.

Isolerande fatstrumpa för 19l corneliusfat.

Flaskning

Corona kapsylerare, bänkmodell (Skruva fast i en platta för bättre stabilitet).

Roterande flaskträd, 81 flaskor och Flasksköljare för desinfektion.

Flaskborste, dubbelroterande.

Flaskfyllare 3/8″ med fjäder (Mindre viktig med fatanläggning och BeerGun. Men i de fall kraftigt kolsyrad öl som Hefe eller Saison bryggs, kan flaskjäsning fortfarande vara aktuellt).

Slangborste 9 mm x 90 cm.

2020-01-01

iSpindel

Firmware

Firmware på iSpindel uppdateras enklast via USB. Kontrollera först om ny firmware finns tillgänglig på denna sida. Ladda hem filen firmware.bin.

Flasha via spindeln

Slå på spindeln och tryck i snabb takt 3-4 gånger på resetknappen, vilket får en blå LED att börja lysa på spindeln. Spindeln har nu startat sin egen lilla WiFI-access point.

Anslut via WiFi till anslutningspunkten iSpindel, Windows bör nu automatiskt öppna dess webbserver, om inte gå dit själv via 192.168.4.1.

Väl inne, navigera till Maintenance och sedan välj in den firmware du nyss laddat ner, starta sedan uppdatering av spindeln.

Flasha via flasher

Hämta ESP8266-flasher för att skicka firmware till spindeln från denna sida. Lägg exefilen på lämpligt ställe.

Anslut datorn till spindeln med USB, slå på spindeln och starta flashern. Peka ut din nya firmware enligt bilden nedan:

Gå till fliken Operation och tryck på Flash.

När flashningen är klar plockas USB-kabel bort och trycks resetknappen  på spindeln innan den stängs av.

2020-01-01

Flaskhantering

Bästa sättet att torka en nydiskad flaska

Börja med att blötlägga skitiga flaskor i kallt vatten. De flesta pappersetiketter löses upp av detta.

Börja med att blötlägga skitiga flaskor i kallt vatten. De flesta pappersetiketter löses upp av detta.

Diska gamla flaskor

Följ den här proceduren när du får hem en laddning gamla skitiga flaskor med etiketterna kvar.

  1. Blötlägg flaskorna i kallt vatten, låt de stå ett dygn eller så för att eventuellt metallfolie skall släppa.
  2. Flaskor med plastetiketter drar du av, det kvarvarande klistret löser du upp med lacknafta, se bilden nedan.
  3. Fyll upp din Braumeister med kranvatten, värm till 65C med pump, lock och bryggolle på.
  4. Tanka av varmvattnet från Braumeister i en balja, tillsätt Natriumperkarbonat 1 msk per 5 liter vatten, rör om.
  5. I med de blötlagda flaskorna, de etiketter som redan lossnat av kallvattnet tas av.
  6. Efter en halvtimme i baljan skakas flaskorna, borstas med Scotch Brite och sköljs i en hink med kallt vatten.
  7. Ställ flaskorna på tork i flaskträdet.
Gammalt klister från etiketter löses upp med lacknafta.
Värm till 65C, blanda i 1 msk per 5 liter vatten och rör om. Sedan är det bara att låta flaskorna ligga i vätskan 20 minuter.

Gamla etiketter (den gamla metoden)

  1. Ställ flaskan i ett litermått.
  2. Skvätt i diskmedel.
  3. Fyll upp litermått och flaska med varmt vatten.
  4. Låt stå en stund.
  5. Skrapa av etiketter med baksidan av en kraftig kniv.
  6. Skrubba av de sista resterna med den grova sidan av en Scotch Brite.
  7. Skölj av.

Sanering (den gamla metoden)

  1. Häll i en centimeter vatten i flaskorna.
  2. Ställ flaskor på ugnsplåt och sedan in i kall ugn. Ställ flaskor på 33 cl på understa falsen ugnen, ställ champagneflaskor direkt på botten av ugnen.
  3. Ställ in ugnen på 150° C över- och undervärme och timern på 1-2 timmar.
  4. När ugnen är avstängd öppnas luckan så flaskorna får svalna på plats.
  5. Flaskorna töms sedan på återstående vatten och ställs upp- och ner i en flaskback eller ett flaskträd.
  6. När flaskorna skall flyttas från back förseglas flaskorna med ugnsfolie.
2017-01-01

Buteljering med BeerGun

Anslutningar, Beergun

Buteljering från fat med BeerGun har orättvist dåligt rykte, det upplevs problem med tokskummande öl vid flaskfyllningen och påföljande dålig kolsyra i flaskorna. Men, om man håller sig till några få regler funkar det fantastisk bra med nästan obefintligt skum.

Arbetsflödet blir bra med skumpaflaska som hölster, en bytta med lagom många flaskor, kaspyler i Starsan och kapsylerare. Allt på samma bordsskiva.

Två faktorer är helt avgörande för att det skall funka:

  • Iskall öl
  • Någorlunda lågt drivtryck

Följande tillvägagångssätt har visat sig fungera klockrent i mitt lilla garagebryggeri:

  1. Kvällen innan buteljering ställs fatet i jäskylen, termostaten ställs in på -1C.
  2. Flaskor starsannas (låt dem hänga kvar på trädet i rumstemperatur, flaskorna behöver inte läggas i frysen)
  3. BeerGun monteras ihop med 4 meter sytråd (inte med vanlig slang som i bilden ovan, jag har blivit klokare) och gasanslutning (använd gärna gaskoppling med backventil)
  4. Ta fram en balja som rymmer en lagom mängd flaskor, i mitt fall 16-17 flaskor
  5. Ta fram en gammal skumpaflaska och fyll den med StarSan (detta blir hölstret till BeerGun när den inte används)
  6. Ta fram ett stort glas eller liknande (funkar som spottkopp dit oönskad vätska från BeerGun hamnar)
  7. Ta fram ett litermått som fylls med StarSan och kapsyler
  8. Ta fram din kapsylerare
  9. Gör fatet trycklöst
  10. Om du misstänker att fatet innehåller bös, kan det vara idé att skruva av och inspektera ölventilen. Om ölventilen sätts igen av sediment eller annat skit kommer ölet att börja skumma direkt från ventilen, ingen rolig historia.
  11. Ta inte ut fatet från kylen, låt det stå kvar därinne. Koppla in gasanslutning och ölkoppling från BeerGun på fatet och låt de bägge slangarna gå ut genom en glipa i kylskåpsdörren, försök hålla dörren så stängd som möjligt med någon slags dörrstopp.
  12. Ställ in regulatorn på ~0,8 bar (med den långa sytråden kan du ha ett hyggligt tryck i fatet och samtidigt få ett ordentligt tryckfall fram till BeerGun)
  13. Kör ner BeerGun i spottkoppen och öppna ölkranen, låt det rinna av sediment eller StarSan tills det ser ut som sån öl du vill dricka
  14. Stoppa ner BeerGun i hölstret och låt den saneras en stund, testa kolsyretrycket i BeerGun samtidigt
  15. Ladda baljan med flaskor från trädet
  16. Nu kan du börja fylla flaskorna, först ett kort pust med CO2 i botten av flaskan, sedan fyller du upp med öl (när ölnivån stiger i flaskan bör du inte ha högre skumkrona än några millimetrar, kronan blir såklart högre när nivån når flaskhalsen). Fortsätt fylla tills att vätskenivån når flaskans topp. Fyll sedan upp de övriga flaskorna i baljan.
  17. Kapsylera flaskorna i baljan direkt, jag inbillar mig att ju längre tiden går efter flaskfyllning utan kapsyl, desto större är risken för dålig kolsyra.
  18. Starta om processen med en ny laddning flaskor från trädet och håll på så tills fatet kickar
  19. De nyfyllda och kapsylerade flaskorna är kladdiga av ölskum som runnit över vid påfyllningen, skölj av dem med kranvatten i baljan

Efterarbete:

  • Etikettering
  • Rengöring av fatet
  • Rengöring av BeerGun och ölslang
En skumpaflaska med Starsan blir ett utmärkt hölster för BeerGun när den inte skall användas. Tyngden på flaskan gör att BG inte tippar anordningen
0,2-0,4 bar är lagom drivtryck vid flaskning med BeerGun
Genom att hålla ölfatet på strax under noll grader slipper man skumning vid flaskfyllning med BeerGun
2017-01-01

B110 – Suringen U590

Burviks runsten U590 pryder denna suring

Det var en lång process att göra denna suring tillgänglig, den bryggdes och surades ner redan i april 2021, men blev buteljerad först nu i augusti.

Det är en variant på Berliner Weisse med en del aromhumle i form av Citra och Hüll Melon. Surningen genomfördes med Kettle Souring och den aktuella bakterien är mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum 299v, här i formen av tio tabletter Probi Mage.

Syran och den något lägre alkoholhalten 4,5% ABV gör att den kan drickas som en kall törstsläckare en varm dag. Komplettera gärna med en skvätt koncentrerad saft eller lite citrusfrukter i glaset för en ännu fräschare upplevelse.

Den bryggs genom att mäska in en mix av vetemalt och pilsnermalt som vanligt och koka denna vört i tio minuter. Sänk därefter temperaturen till 40C och justera pH till 4,7 med extra mjölksyra. Nu har vörten lämplig miljö för bakterierna och Probimagetabletterna kan läggas i den ljumma vörten. Täck Braumeistern med Gladpack och ett lock ovanpå denna. Nu sätter man bryggverket på 40C och låter sedan vörten vara i fred tills pH sjunkit till 3,4 (bör vara klart inom 48 timmar). Bakterierna har nu gjort sitt jobb och måste dödas av, detta sker genom att den sura vörten kokas i en timme, varefter man kyler ner, för över till jäskärl och tillsätter vanlig öljäst för att göra öl av den sura vörten. Precis som vanligt.

U590 är Burviks egen runsten, den är uppställd intill åkern mellan två kullar bakom pumpstationen vid Burviks västra infart. Runstenen är enligt Wikipedia skapad kring åren 1050-1080 på vikingatiden. Ornamentiken består av en profilerad runorm i Urnesstil som löper utmed stens ytterkant och inom slingan syns ett fyrfotadjur och en fågel. Den från runor translittererade och översatta inskriften lyder enligt nedan:

Ragnbjörn lät resa stenen efter sin son Vighjälms själ och Fullunge får friheten (?) att ärva (?). Östen

Runstenen är dokumenterad på fler ställen än Wikipedia, här kommer några axplock: Runinskrifter.net, Kulturbilder, Upplandsmuseets runstensinventering och Sveriges runkarta.

2021-08-10

B113 – Näsudden

B113 - Näsudden

Harholmens tuffa storebror Näsudden är klar. Här är det lite mer kropp och styrka som gäller, färgen är bärnsten och ölet är kristallklart. För den nyfikne, så är Näsudden en skogbeklädd udde till Norrsjön, mellan Bennebol och Burvik. Näsudden är väl värt en utflykt.

2021-07-05

B114 – Burvik Bitter

B114 - Burvik Bitter

Den gamle trotjänaren Butter Bitter har fått en facelift och bytt namn till Burvik Bitter. I samma veva har den boostats ett snäpp i styrka.

2021-07-05

B116 – Yhlan

Ny batch veteöl är klar. Nu ska bara etiketterna klippas till och klistras på buteljerna.

2021-07-10

B118 – The Alien

Gör en liten avvikare här, nyss buteljerat en lite snällare New England Pale Ale, vilket på svenska innebär en ale med återhållen beska men stark doft av citrus och mango. Provsmakning visar på att mangon bara finns i näsan, inte i munnen. Den är så långt bort från en vanlig ljus lager man kan komma. Fyllig kropp, fullständigt grumlig, citrussmaker, återhållen beska och kolsyra. Tror den funkar bra som en törstsläckare en varm sommardag. Absolut värt att prova. De mesta fruktsmakerna kommer från de massiva amerikanska humledoserna (det här ölen är dyr att brygga), dessa smaker är flyktiga och klingar av ganska fort. Så, den bör drickas nu.

2021-07-18

B120 – Sotterhavet

Någon som minns Sotterhavet? Det var en belgisk blonde ale jag gjorde förra året och som var ganska lyckad. Nu är det dags igen. Det som syns på bilden är uppodling av den aktuella jästsorten, så att antalet jästceller mångdubblas, inte olikt hur bagaren matar sin surdegskultur. En riktigt fet och pigg jästkultur är en förutsättning för bra utjäsning när sötvörten blir öl.

Belgisk blonde, side-by-side. Jämför originalet med Sotterhavet

Jämförde Sotterhavet med ett av de mer namnkunniga kommersiella typerna, Leffe Blonde. Färgen är nästan lika, Sotterhavet en nyans mörkare. Alkoholhalten lika, 6,6 mot 6,7 % ABV. Leffe är inte lika torr som Sotterhavet, medan Sotterhavet är något beskare än Leffe. I det stora hela är de bägge ölen väldigt lika varandra, vid ett överraskande blindtest skulle jag kanske kunna skilja dom åt på att Leffe är något sötare än Sotterhavet.

2021-07-19

B123 – Skyttorpet

Batch 123 Skyttorpet, amerikansk pale ale

En Pale Ale i amerikansk västkuststil har nyss sett dagens ljus. Huvudsakliga extraktgivare är Maris Otter och pilsnermalt, som kompletteras med lite bryggsocker för att hjälpa till med utjäsningen och några hekto Carapils för att stötta med kropp och förhoppningsvis en hygglig skumkrona. Ölet smaksätts med sena givor av humlesorterna Amarillo och Centennial.

För att försäkra sig om att de amerikanska humlesorterna är de dominerande smakgivarna så används den rena jästsorten Cal Ale (WLP001 hos White Labs).

Skyttorpet var ett av de fem centrala boställena inom Burvik. Grunden till Skyttorpet och dess jordkällare finns kvar på en av tomterna på Skyttorpets väg.

Inmäskningen är denna gång lite annorlunda än tidigare, försöker här:

  • Förbättra mäskeffektiviteten, det vill säga extrahera så mycket socker som möjligt från en given mängd stärkelsebärare.
  • Eliminera risken för vörtfontäner, vilket är ett ökänt fenomen med Braumeister bryggverk.
  • Förbättra möjligheterna till stabil skumkrona och en klarare vört.

Mäskeffektivitet

Mäskeffektiviteten höjs med att starta inmäskningen redan vid 40C (egentligen helt i linje med vad Speidel rekommenderar), detta syftar till att den krossade malten och övrigt omältat gods väts tidigt för att underlätta gelatiniseringen, så att maltbädden är preparerad för enzymattackerna från betaamylas och alfaamylas vid de högre temperaturerna.

The other is that you really need to mash differently when you have a lot of unmalted adjunct. Mash in around 40oC, raise to slowly to around 50oC to give Glucanase and Protease a chance to make the starch granules available to the Amylase at your normal mash temperatures. Remember that Oat Starch doesn’t gelatinise until 52-66oC (gelatinise means take up water, swell and be open to amylase attack) but before that can happen it needs to be dug out of the matrix of glucan and protein. Sure that is meant to happen during flaking but flaking is nowhere near as good at it as malting.

https://aussiehomebrewer.com/threads/improving-efficiency-when-using-wheat-and-oats.103152/post-1569771

I set my 40C rest for 5 minutes (some folks do it longer, but too long leads to some problems). You get a lot of benefit from this rest: thermal equilibrium in the mash pipe, breaking down cell walls to make starches more available, and helping the enzymes get ready. Then I go to the rest of my mash program.

https://forum.braumeisters.net/viewtopic.php?t=771

Utöver kall Dough-In bryter jag inmäskningen någonstans halvvägs, lyfter på toppfilterplattan och rör om i sörjan manuellt några gånger, återmonterar filterplattan och återstartar mäskprogrammet. Tror att detta steg ytterligare ökar möjligheterna till att vatten kommer åt alla delar av maltbädden för extrahering av stärkelse.

Resultatet blev bra, nådde 82% mäskeffektivitet denna gång.

Omrörning av maltbädden vid Dough-In vid 40C, för att undvika torra degbollar och hjälpa till med gelatiniseringen av det som skall mäskas in.

Vörtfontäner

Risken för vörtfontäner undviks med krossgraden 1,4 mm samt med hela 4,5 kg malt i bädden. Malten krossades två gånger och en hel del mjöl skapades, oron för mjölet gjorde att 200 gram risskal tillsattes.

Så här ser det ut när inmäskningen startar och vatten tränger igenom maltbädden underifrån.

Klar vört i Braumeister

Genom att göra en full mash-out på 20 minuter vid 78 C, förstärks möjligheterna till bra skumkrona samt riktigt klar vört.

Oh, and you might want to consider a 20 minute mashout step at 77c. This one enhances head through the development of glycoproteins. Same with the 30min 72c step in a hochkurz mash. This high temperature step in a mash is great for the head.

https://www.homebrewtalk.com/threads/miraculix-best-classic-english-ale.661073/post-907916

Följande två bilder visar skillnaden i turbiditet (klarhet) vid mäskstart och efter avslutad mäskning.

Vid start av inmäskning med Braumeister
Glasklar färdig sötvört, nästa steg är vörtkoket

Humle vid kylningen

Vörten fick en initial dos bitterhumle vid kokstart, men all aromhumle tillsätts efter avslutat kok, dels som ett hopstand vid kylning av vörten och sedan senare som en kall tvådagars torrhumling. Här nedan syns hur hopstandhumle laddas i en HopRocket, som sedan kopplas in i kylslingan. Vörten kommer då att tryckas genom humlepaketet i cirkulation. Då jag inte har möjlighet att koppla in/ur HopRocket under pågående kylning, så är den inkopplad under hela kylprocessen från 100C till 19C, med 20 minuters hopstand mellan 80-70C.

100 gram amerikansk humle i en HopRocket
Kylslingan med pump, HopRocket, motströmskylare, termometer och slutligen returslang till kärlet. Det uppvärmda kylvattnet leds till några hinkar, för att återanvändas vid diskningen av bryggutrustningen efteråt.
In-line termometer efter kylaren. Genom att styra flödena i kylaren går det att kontrollera den utgående temperaturen på vörten. Här styrde jag utgående temperatur till 19C och kunde därmed pumpa direkt ner jäskärlet, syresatte, tillsatte jäst och sedan var jäsningen igång.

Sammanfattning

Nedkyld vört pumpas direkt ner i jäskärlet.

Sammanfattningsvis:

  • 26 liter mäskvatten och 2,5 liter kallt lakvatten.
  • 4,5 kg malt (dubbelkrossat i 1,4 mm, gav en hel del mjöl) och 200 gram risskal.
  • 40C/5 min -> 66C/70 min -> 78C/20 min (inga fontäner, ett stopp halvvägs för omrörning, kristallklar vört).
  • 82% mäskeffektivitet.
  • Med tillägg på 300 gram bryggsocker i vörtkoket nåddes följande vörtstyrkor: Preboil 1048, Postboil 1057, OG 1056.

Jäsningen

Jästen var vid gott mod och var verkligen villig att ge sig på den goa sötvörten, så här ser det ut i jäskärlet femton timmar efter jässtart.

WLP001 femton timmar efter pitch
2021-08-03

B148 – Mellandags-IPA

I mellandagarna efter julen 2022 bryggdes det IPA hos Stigslunds bryggeri i Skutskär. Två parallella batcher bryggdes, en av Tomas och Martin på deras Coobra och en av mig på Braumeistern.

Martin monterar styrpulpet medan Tomas krossar malt.
Min Braumeisterhörna.

Följ gärna bryggförlopp och recept via denna Brewfather-länk.

Blandningen av krossad malt och vatten ser ut som müsli vid mäskstart.
Väl framme vid utmäskning brukar vörten vara glasklar.
2023-01-02