Mäskeffektivitet

Jag har producerat vört med Braumeister sedan februari 2016, till dags datum 117 gånger. Under hela denna tiden har jag lidit av usel mäskeffektivitet.

Den har ofta legat i storleksordningen 60-65 %, vilket för de flesta hembryggare inte är något problem, även om det trist när det händer, behövs högre vörtstyrka är det bara att öka maltmängden eller minska vattenvolymen. Med BM är detta inte så lätt då maximal maltmängd ligger på ca 6 kg för en BM20 och då är maltbädden helt packad initialt, vilket redan där sänker effektiviteten, minimal vattenmängd är också begränsad på grund av behovet att alltid hålla elementet vattentäckt.

Jag har provat att fukta malten, att krossa den i olika grovlekar, tillsatt risskal, använda LOB-kitet och mäska in i små portioner, inget har funkat särskilt bra. Enda sättet att öka styrkan har varit att tillsätta enkla sockerarter och spraymalt i koket eller att dubbelmäska.

Men, nu har jag äntligen fått upp effektiviteten i respektabla nivån 78-83 %! Detta genom att låtsas att jag kör BIAB och bryta mäskningen, lyfta på topplattan, manuellt röra om i maltbädden, skruva på plattan och återstarta programmet där det bröts. De här omrörningarna görs ganska ofta, kanske var femtonde minut eller så. Den sista halvtimmen av inmäskningen bör dock ske ostört, så att de flesta partiklar fastnar i maltbädden och vörten kan bli någorlunda klar. I det aktuella fallet bestod maltbädden av 4,5 kg pilsnermalt krossad i 1,2 mm, 1 kg flaked majs och 200 g risskal.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *