Utifrån ett amerikanskt grundrecept, är denna smarriga chili här anpassad efter svenska förhållanden och ingredienser. Den fungerar alldeles utmärkt att frysa ner i små portionsburkar, för att sedan tinas upp i mikron på några minuter. Häll gärna över lite riven cheddarost som smälter i den varma chilin.
Du behöver:
- 1 kg nötfärs
- 1 burk kidneybönor, avrunna och sköljda
- 2 burkar hela tomater, grovtärnade
- 2 burkar passerade tomater
- 1 stor gul lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, hackad
- 1 dl jalapenos
- 1 msk olivolja
- 0,5 tsk koriander, malen
- 1 msk kummin, malen
- 1 msk paprikapulver
- 2,5 msk chilipulver
- 2 tsk ögonkakao
- 1 tsk brunt socker, typ muscovado
Ber om ursäkt för att bilden med ingredienserna nedan har ett generalfel, kokosflingorna hör inte hemma i receptet, det skall vara ögonkakao istället, totalt hjärnsläpp, vad skall man säga…?

Gör så här:
- Bryn köttfärsen på ganska hög värme, inget fel om färsen är lite klumpig och med rejäl stekyta.
- Lägg färs och alla andra ingredienser, utom kidneybönorna, i slow cookern.
- Peppra och salta.
- Kör på låg temperatur i 6 timmar.
- Lägg i kidneybönorna och kör ytterligare tio minuter på hög temperatur.
- Klart!