Torpet Risslan – Försvunnet

Närdinghundra härad, östra delen, 1904

På kommunens kartor finns ett litet kryss i skogen i Burviks nordvästra hörn, ett litet kryss som indikerar lämningar från äldre bebyggelse.

Risslan, Uppsala kommun

En titt i 1895 års kartor för Laga skifte visar att bakom krysset döljer sig torpet Risslan. Kartorna visar också att det faktiskt rör sig om fyra byggnader. Resterna från dessa byggnader måste finnas!

Laga skifte 1895

Nu gäller det att översätta stigar, vägar och andra formationer till punkter i ett modernt flygfoto, så att det går att navigera till platsen. Den stor vägen som utgår söderifrån är lätt att identifiera på flygfotot, även stigen som snirklar sig i sydvästlig riktning från bebyggelsen går att återfinna på flygfotot. De bägge dikena som korsar varandra i sydvästra hörnet är också enkla att identifiera.

Ekonomiska kartan Sotter 1952
Risslan – Topografiska kartan 1958
Närdinghundra härad, östra delen, 1904
Häradsekonomiska kartan Knutby
Risslan Generalstabskartan 1867

Med alla dessa punkter identifierade borde det vara ganska lätt att ringa in var byggnaderna har stått på flygfotot. Någonstans inom den röda ringen på flygfotot skall resterna från byggnaderna finnas. Dags att programmera GPS-klockan, snöra på sig skorna och ge sig ut att leta!

Döm om min förvåning, när jag kom fram till platsen fanns där ingenting. Jag kunde inte hitta en enda rest av de fyra byggnaderna, inga delar av grunden, inga eldstäder, inga skorstensstockar.

Efter denna besvikelse blir nästa uppdrag att försöka hitta resterna av torpet Häggdal som låg strax öster om Kvarnsjön, hoppas det går bättre denna gång.

Publicerat den
Kategoriserat som Burvik

5 kommentarer

 1. Hej! Jag äger torpet Svanbol som ligger precis nedanför Risslan. Jag frågade en informant om det i en uppsats jag skrev, och han kände de som bodde där när han var liten (bodde Sotter). Han berättade även om ett torp som hette Wetserbol som nu är rivet. Det hade varit kul att hitta rester från!

  1. Hej, kul att du hittade hit! Wetserbol säger du, intressant, måste leta efter det, borde finnas nämnt på de gamla kartorna. Precis som du skriver, nog borde det finnas lite rester kvar, åtminstone lite stenar från grunden och kanske murstocken.

   1. Hej igen, jag trodde man skulle få en notis om ens kommentar blivit besvarad, så var det visst inte! Därför jag svarar lite sent här. Ja men verkligen, han berättade även om ett torp som hette Hagen. Han brukade gå till de gamla ruinerna förr, som ju var torp när han var liten. Nu har han ingen bil och bor en bit bort men det hade varit roligt att få bli visad av någon som faktiskt var med när det begav sig. Men jättekul att ni har den här sidan! Risslan syns förresten på fornsök men är där benämnt Skyttorp. Där står att det finns två husgrunder, en källarruin och rester av skorstensstock. Väldigt märklig historia detta.
    Ha det gott!
    Amanda

  2. Hej Amanda! Jag vill att du kontaktar mig, för min mor arbetade i torpet Svanbol hos Morens år 1918. Mina telefonnummer 018-219690 och 0708-159402. Jag bor i Uppsala.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *