Våta delar:
- 2 dl vatten
- 1 dl vegetabilisk olja
- 1 dl mörk sirap
- 1 dl mörkt socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk kanel
- 2 tsk kardemumma
- 1 msk honung
Torra delar:
- 8 dl havregryn
- 2 dl kruskakli
- 2 dl pumpafrön/solroskärnor
- 1 dl linfrön
- 2 dl grovhackade nötter
Verktyg:
- Bunke på minst 3 liter, helst 4 liter
- 2 bakplåtspapper
- 2 dl-mått
- 1 tsk-mått
- degkrokar
- 2 matskedar
- 1 kastrull
- 2 ugnsplåtar
- något att hacka nötter med
- burkar att förvara färdig granola i, drygt 3 liter totalt
- Tänd ugnen, sätt den på 175 grader, över- och undervärme.
- Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen, men låt den inte koka upp.
- Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke.
- Häll den våta blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt (kör med elvispens degkrokar) och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.
- Rosta i ugnen cirka 30 minuter. Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.
- Ta ut plåtarna och låt svalna. Häll på torkad frukt, rör om och förvara i lufttäta burkar.