Bryggningsutrustning

Bryggning kan, om man vill, vara en riktigt maffig materialsport. Nedan följer utrustning som är i bruk i bryggeriet utifrån de olika kategorierna.

Förkultur

E-kolv 3000 ml (Bomex) och E-kolv 5000 ml (Simax)

Magnetomrörare INTLLAB Mixer 3000ml Lab och Magnetloppa till magnetomrörare, 27 mm

Thermapen 3

Mikroskop, Hemacytometerplatta, destillerat vatten, metylenblått, preparatglass, täckglas, provrör och pipetter (5 och 10 ml)

Bryggning

Monster Mill MM3 valsverk och Påmatningstratt till Monster Mill MM3 samt paketvågen MyWeigh Ultra75.

Braumeister bryggverk 20 l, Värmeisolering till Braumeister 20 l, Rostfri huva till Braumeister 20 l, Low Oxygen kit till Braumeister 20 l och Braumeister WiFi modul

Digital pH-mätare pH55, Refraktometer 32 °Brix / SG 1.120 och Anvil våg 2 kg. Dessutom behövs ett litermått och ett fyralitersmått.

Mäskroder i plast, 47 cm och Maltskopa i plast

Brygghandskar storlek 9 / M

Filterpåse nylon 20 x 38 cm med dragsnöre

Cervisia kylspiral, 9 m (Här tillkommer gardenakopplingar på kylarens bägge ändar samt gardenaslangar för transport av inkommande kylvatten och bortledning av uppvärmt vatten).

Silikonslang (12 x 16 mm) (Den här slangen används både till att flytta vört från bryggverk till jäshink och sedan till att flytta öl från jäshink till fat)

Några 15 liters hinkar från Jula behövs för hantering av krossad malt och uppblandad StarSan. Några vanliga 30 liters jäshinkar är bra till förvaring av okrossad basmalt.

Jäsning

Kit för syresättning

Speidel jästunna 30 l, Speidel jäsrör och propp 44/37 mm och Tappkran i plast till Speidel jästunna.

FerMonster 23 l (Onödigt dyr, vanlig jäshink är nästan mer praktisk), Silikonpropp 49/41 mm, m hål, Jäsrör, cylindriskt Duplex 0 (Vanligt jäsrör faktiskt mer praktiskt), Lock till FerMonster, O-ring till FerMonster och Tapp 13 mm.

Jäshink 30 l (Finns även hos ÖoB till lite lägre pris), LCD-termometer 0 – 30 °C (Att klistra på jäshinken), Jäsrör och Tapp 9/12 mm.

Termometer -10 – 110 °C (Mindre viktig).

Hydrometer -10 till +120 °Ö (Borde skaffa i plast, antingen härifrån eller här) och tillhörande Mätglas i plast 100 ml.

Pumphävert Auto-Siphon med PVC-slang (Mindre viktig med fatanläggning och BeerGun).

Kylskåp (hitta ett gammalt skrotat), Värmekabel och STC-1000+.

Blichmann Spunding Valve NPT för trycksatt jäsning i Corneliusfat, funkar alldeles förträffligt för batcher på 17 liter och mindre. Tappa av sötvört i fatet från din Braumeister, syresätt med akvariepump och syresten i tio minuter, pitcha din jäst, sätt på locket, trycksätt med CO2 till fem bar så att locket tätar, burpa av en del av trycket, skruva in spundventilen så att den inte öppnar alls, montera den på fatet (notera att manometern visar på högt tryck), öppna sedan spundventilen så till den grad att den börjar släppa ut CO2, sluta skruva när nålen nått det tryck du önskar (kanske 10-15 psi).

En enkel men mycket välfungerande tvättanläggning för fat och jäskärl består av en jäshink med uppskuret lock, en Dränkbar pump DP 402 samt en meter rör med ytterdiametern 18 mm. Locket skärs upp i mitten med ett hål precis så stort att halsen på jäskärlen går ner genom det. Från det uppskurna hålet i mitten skärs en skåra ut till hålet för jäsrör, vilket blir där pumpens sladd går ut. Röret trycks ner i pumpens utlopp, passar precis.

Fatanläggning

Startkit fatölsanläggning beg 18 l kulfat.

Komplettera med stor Kolsyretub, 5 kg, fylld.

Corneliusfat, beg, 18 liter (kulfattning) 4 st.

BeerGun flaskfyllare (Billigare hos Ölkompaniet).

John Guest plugg, 3/8″ (Denna hör hemma på T-kopplingen på gasledningen när BeerGun inte används).

John Guest 3/8″, T (Sätts på gasledningen för att ansluta BeerGun).

Gängad kulkoppling med backventil – 1/4″ MFL – gas.

Gängad kulkoppling – 1/4″ MFL – öl.

John Guest 3/8″ – 1/4″ FFL.

PE-slang 3/8″ (6,7 x 9,5 mm) neutral.

PET-adapter med kulkoppling för kolsyresättning.

Isolerande fatstrumpa för 19l corneliusfat.

Flaskning

Corona kapsylerare, bänkmodell (Skruva fast i en platta för bättre stabilitet).

Roterande flaskträd, 81 flaskor och Flasksköljare för desinfektion.

Flaskborste, dubbelroterande.

Flaskfyllare 3/8″ med fjäder (Mindre viktig med fatanläggning och BeerGun. Men i de fall kraftigt kolsyrad öl som Hefe eller Saison bryggs, kan flaskjäsning fortfarande vara aktuellt).

Slangborste 9 mm x 90 cm.