Bondbröd

Du behöver:

  • 750 ml vatten
  • 1 kg vetemjöl special
  • 1 msk grovsalt
  • 1 pkt torrjäst eller färsk jäst

Gör så här:

  1. Fyll en bringare varmt kranvatten med termometer, 45 grader varmt för torrjäst, 37 grader varmt för färsk.
  2. Häll alla ingredienserna i degblandarens bytta.
  3. Kör på lägsta hastighet i 20 minuter.
  4. Täck över byttan med plast och låt jäsa i 90 minuter.
  5. Häll upp den lösa degen på mjölat bakbord.
  6. Vänd ihop och sträck degen på bakbordet. Täck degen med handduk.
  7. Ställ in din 4 liters gjutjärnsgryta i ugnen och börja värm till 250 grader under- och övervärme.
  8. När ugnen blivit varm lyfts degen över i en silikonduk.
  9. Ta ut grytan och ställ den på ett underlägg, ställ av locket på ett underlägg. Lyft över degen, i sin vagga av silikonduk, i grytan. Vänd undan silikonflikarna som står upp, sätt på locket och ställ in i ugnen.
  10. Grädda i 20 minuter.
  11. Montera ugnstermometer, kör in spetsen i degens centrum, ställ ugnens avstängningsautomatik på 97 grader.
  12. När ugnen stängs av är brödet gräddat.
  13. Ta ut och låt svalna i handduk på galler.

http://alltommat.se/recept/bondbrod/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *