Du behöver:
- 750 ml vatten
- 1 kg vetemjöl special
- 1 msk grovsalt
- 1 pkt torrjäst eller färsk jäst
Gör så här:
- Fyll en bringare varmt kranvatten med termometer, 45 grader varmt för torrjäst, 37 grader varmt för färsk.
- Häll alla ingredienserna i degblandarens bytta.
- Kör på lägsta hastighet i 20 minuter.
- Täck över byttan med plast och låt jäsa i 90 minuter.
- Häll upp den lösa degen på mjölat bakbord.
- Vänd ihop och sträck degen på bakbordet. Täck degen med handduk.
- Ställ in din 4 liters gjutjärnsgryta i ugnen och börja värm till 250 grader under- och övervärme.
- När ugnen blivit varm lyfts degen över i en silikonduk.
- Ta ut grytan och ställ den på ett underlägg, ställ av locket på ett underlägg. Lyft över degen, i sin vagga av silikonduk, i grytan. Vänd undan silikonflikarna som står upp, sätt på locket och ställ in i ugnen.
- Grädda i 20 minuter.
- Montera ugnstermometer, kör in spetsen i degens centrum, ställ ugnens avstängningsautomatik på 97 grader.
- När ugnen stängs av är brödet gräddat.
- Ta ut och låt svalna i handduk på galler.