Pizzasallad

Bästa pizzasalladen, knyckt grunden och sedan anpassat den. Här utgår vi ifrån en volym som fyller en fyralitersbunke, sedan är det bara att skala utifrån egna behov.

Du behöver:

  • Halvt vitkålshuvud, dvs drygt ett kilo.
  • 1,5 dl olivolja
  • 0,75 dl vit vinäger
  • 1 msk strösocker
  • 3 tsk italiensk salladskrydda
  • 1 tsk Trocomare örtsalt
  • 1 msk oregano
  • Några drag med pepparkvarnen
  • 1 tsk dijonsenap

Gör så här:

  1. Putsa kålhuvudet, skär bort kärnan.
  2. Skär kålhuvudet i smala strimlor, ca 5 mm. Ännu finare strimlor med osthyveln.
  3. Lägg det strimlade kålhuvudet i ett durkslag, det gör inget att durkslaget blir bräddfyllt.
  4. Koka 1,5 liter vatten och häll över kålhuvudet.
  5. Låt vattnet rinna av och lägg över den skållade vitkålen i en bunke.
  6. Ta fram en mortelstöt och panga på den varma vitkålen i någon minut eller två.
  7. Rör ihop resten av ingredienserna i egen bytta och häll över vitkålen.
  8. Rör ihop allting med en stor sked.
  9. Täck med lock eller Gladpack.
  10. Låt stå och kallna några timmar, sedan in i kylen.
  11. Klart!