Bästa pizzasalladen, knyckt grunden och sedan anpassat den. Här utgår vi ifrån en volym som fyller en fyralitersbunke, sedan är det bara att skala utifrån egna behov.
Du behöver:
- Halvt vitkålshuvud, dvs drygt ett kilo.
- 1,5 dl olivolja
- 0,75 dl vit vinäger
- 1 msk strösocker
- 3 tsk italiensk salladskrydda
- 1 tsk Trocomare örtsalt
- 1 msk oregano
- Några drag med pepparkvarnen
- 1 tsk dijonsenap

Gör så här:
- Putsa kålhuvudet, skär bort kärnan.
- Skär kålhuvudet i smala strimlor, ca 5 mm. Ännu finare strimlor med osthyveln.
- Lägg det strimlade kålhuvudet i ett durkslag, det gör inget att durkslaget blir bräddfyllt.
- Koka 1,5 liter vatten och häll över kålhuvudet.
- Låt vattnet rinna av och lägg över den skållade vitkålen i en bunke.
- Ta fram en mortelstöt och panga på den varma vitkålen i någon minut eller två.
- Rör ihop resten av ingredienserna i egen bytta och häll över vitkålen.
- Rör ihop allting med en stor sked.
- Täck med lock eller Gladpack.
- Låt stå och kallna några timmar, sedan in i kylen.
- Klart!